Skip to main content

Zomerweer: opgelet voor legionella

30-06-2017

Wanneer het warmer wordt, verhoogt de kans  op de uitbraak van legionella. Legionella is een bacterie die de ziekte legionellose of veteranenziekte veroorzaakt. De ziekte kan ontstaan wanneer mensen de bacterie inademen, bijvoorbeeld via een douche of sproei-installatie. De symptomen variĆ«ren van lichte koorts tot longontsteking. Zonder (antibiotica)behandeling kan de aandoening gevaarlijk zijn.

Spoel eerst goed de leidingen voor je doucht in een tuin- of stranddouche,
of in een buitendouche op een kampeerterrein

  • Pas op met water van tuinsproeiers en tuin- of stranddouches. Staat het lang stil in de leiding, dan heeft het de kans op te warmen tot een risicotemperatuur.
  • Ook een tuinslang die je gebruikt als douche vormt een risico. Het opgewarmde water in de tuinslang is een ideale voedingsbodem voor de legionellabacterie.
  • Ga je deze zomer kamperen? Dan maak je misschien een douche door een waterzak in een boom te hangen. Vul de waterzak steeds opnieuw met vers koud water en gebruik niet het opgewarmde water dat heeft stilgestaan.

Waar moet je thuis op letten?

Kom je terug van vakantie, houd dan rekening met volgende tips:

  • Laat alle kranen goed doorlopen tot er enkel nog koud water uit de kraan komt. Je voelt dit aan de kraanmond: als die voelbaar koud wordt, is de leiding genoeg doorgespoeld.
  • Spoel je douchekoppen gedurende 5 minuten met water van minstens 60 graden Celsius. Zorg dat er geen nevel ontstaat bij het doorspoelen. Je vermijdt verneveling door de douchekop los te draaien of de douchekop in een emmer met een dweil over te leggen.
  • Laat je tuinslang voor je vakantie volledig leeglopen en leg ze op een koele plek. Wil je de tuinslang opnieuw gebruiken na je vakantie, spoel deze dan eerst door met koud water.