Verplichte beveiliging

Wat is een verplichte beveiliging?

Dit is een beveiliging die het terugstromen van water uit de binneninstallatie naar het openbaar drinkwaternet verhindert. Deze beveiliging moet steeds aanwezig zijn aan het begin van de binneninstallatie, dus net na de watermeter en voor het eerste afnamepunt.

Deze beveiliging bestaat uit een EA-beveiliging: dit is een afsluitkraan (stopkraan) met onmiddellijk stroomafwaarts daarvan een door Belgaqua gekeurde EA-keerklep (ook wel terugslagklep genoemd).

Voorbeeld afsluitkraan
Voorbeeld EA-keerklep

Voorbeeld van een afsluitkraan met stroomafwaarts daarvan keerklep EA
Voorbeeld van een afsluitkraan met geïntegreerde stroomafwaartse keerklep EA

Als er door Farys een mini-binneninstallatie is geplaatst, dan is er een correcte centrale beveiliging aanwezig.

Waarom is een centrale beveiliging noodzakelijk?

Drinkwater voldoet aan strenge kwaliteitsnormen. Tijdens de productie, de opslag en de distributie van drinkwater besteedt Farys hier veel aandacht aan. Maar ook het water in je binneninstallatie moet van goede kwaliteit zijn: is er een wanverbinding aanwezig tussen je binneninstallatie voor drinkwater en bijv. je regenwaterinstallatie, dan kan er vervuild water uit jouw binneninstallatie terugstromen naar het openbaar drinkwaternet.

Om deze terugstroming te vermijden is een centrale beveiliging verplicht aan het begin van je binneninstallatie, dus net na de watermeter. Het niet hebben van een centrale beveiliging zal er toe leiden dat je binneninstallatie niet in orde is (d.w.z. niet conform). Wanneer de installatie niet in orde is, kan de drinkwaterkwaliteit van het net verminderen, wat gevaren geeft naar volksgezondheid toe.

Waar is te vinden dat de EA-keerklep een goedgekeurde keerklep is?

De EA-keerklep moet goedgekeurd zijn door Belgaqua. Op de website van Belgaqua kan je aan de hand van de merknaam en het type nakijken of een keerklep goedgekeurd is.

Hoe kan je testen of je centrale beveiliging werkt?

Eventuele defecten aan een keerklep zijn niet uitwendig zichtbaar. Wel kan je door enkele eenvoudige stappen testen of de keerklep correct werkt:

 

Image
Testen werking keerklep
  1. Sluit de watertoevoer naar de keerklep af door de stopkraan dicht te draaien: zo stroomt er geen water meer uit het openbaar distributienet naar je binneninstallatie.
  2. Open een kraan van de binneninstallatie (bijvoorbeeld de keukenkraan). Let er wel op dat deze kraan hoger gelegen is dan de watermeter. Er zal slechts een klein beetje water uit de kraan komen, maar je moet de kraan open zetten om lucht in de leidingen te laten.
  3. Open het eerste controlepunt van de EA-beveiliging: op de meeste goedgekeurde keerkleppen van het type EA vind je 2 stopjes (zie foto). Om de keerklep te testen, moet je het stopje het dichtst bij de watermeter openen.
  4. Bij een goede werking van de keerklep stroomt er nu geen water uit het controlepunt (behalve het klein beetje water dat zich in de keerklep bevindt).
    Let op: als de keerklep niet correct werkt, zal er wel water uit het controlepunt stromen, voorzie hiervoor dus een emmer.
  5. Sluit het controlepunt.
  6. Sluit de kraan van de binneninstallatie (zie punt 2).
  7. Open de stopkraan.
  8. Controleer op lekken.

Deze controle voer je best jaarlijks uit. Je kan hiervoor ook een installateur/loodgieter inschakelen.

Waar kan je terecht om een centrale beveiliging te laten plaatsen of vervangen?

De centrale beveiliging behoort tot de private binneninstallatie. De installatie hiervan is de verantwoordelijkheid van de klant, hiervoor raadpleeg je best je installateur/loodgieter.

Hoe bewijs ik de aanwezigheid van een EA-beveiliging?

Als je door Farys gevraagd werd de aanwezigheid van deze beveiliging te bewijzen, dan kan je dat via ons webformulier doen.

Bezorg ons foto’s waarop het type en merk van de EA-beveiliging duidelijk zichtbaar zijn. Is dit niet het geval, stuur ons dan bijkomend een foto van de (recente) factuur waarmee deze beveiliging werd aangekocht en waarop het merk vermeld staat.

Niet gevonden wat je zocht?