Vervanging van loden leidingen

1 liter kraanwater mag niet meer dan 10 microgram (1 miljoenste van een gram) lood bevatten.

Ons water is van onberispelijke kwaliteit en bevat op zich geen lood. Er kunnen wel sporen van lood zitten in water dat in contact is geweest met loden leidingen.

  • De waarden van loodconcentratie in huishoudelijke installaties liggen over het algemeen gevoelig onder de norm van 10 microgram per liter. Sinds de jaren ‘60 wordt immers geen lood meer gebruikt voor huishoudelijke sanitaire installaties.
  • Ook de watermaatschappijen gebruiken al tientallen jaren geen lood meer voor hun leidingnet en drinkwateraftakkingen.

Deze folder leert je nog veel meer over loden leidingen


In het kader van de loodnorm bevestigen wij ons engagement om de nog resterende loden aftakkingen tussen ons waterleidingnet en de private sanitaire installaties gratis te vervangen door andere materialen.

Systematische vervangingen

Sinds 2010 vervangen wij systematisch alle loden aftakkingen. De betrokkenen worden steeds persoonlijk verwittigd.

Soms is er eerst een plaatsbezoek nodig om na te gaan of er weldegelijk een loden aftakking aanwezig is. Onze medewerkers kunnen zich identificeren aan de hand van hun badge. Hun bezoek vindt plaats tijdens de kantooruren. De medewerking van onze klanten hierbij is belangrijk omdat we zo zeker weten of vervanging van de aftakking noodzakelijk is.

Bewoners met vragen of opmerkingen over de plaatsbezoeken kunnen bellen naar 078 35 35 99.

Wat met je sanitaire installatie?

Ook je sanitaire installatie speelt een belangrijke rol in de kwaliteit van het water aan je kraan. Als eigenaar van de woning ben je zelf verantwoordelijk voor het beheer en het onderhoud van je sanitaire installatie en dus ook voor het vervangen van eventuele loden onderdelen. Contacteer hiervoor een loodgieter.

Is de vervanging van je installatie nog niet onmiddellijk mogelijk?

Enkele eenvoudige tips:

  • Laat ’s morgens en na een langdurige afwezigheid het water een tijdje lopen vooraleer je ervan drinkt of het gebruikt voor de bereiding van voedingswaren. Je kan dit water opvangen voor bijvoorbeeld de schoonmaak.
  • Je kan het eerste water van de dag ook gebruiken om te douchen of het toilet te spoelen.
  • Let op met het gebruik van waterverzachters. Slecht afgeregelde waterverzachters kunnen de kalklaag en de looddeeltjes op de buizen oplossen.
  • Huishoudelijke waterfilters zijn meestal niet geschikt om lood uit het water te halen.

Heb je nog een loden aftakking?

Contacteer ons om een afspraak te maken voor de vervanging van je aftakking. Deze vervanging is gratis als de aftakking niet moet verplaatst worden.

Vraag hier je loodvervanging aan

Niet gevonden wat je zocht?