Skip to main content

Collectieve IBA

Jouw gemeente heeft ervoor gekozen om de individuele zuivering collectief aan te pakken. Daarom kan je – indien je dit wenst – FARYS inschakelen voor de aankoop, de plaatsing en het onderhoud van een IBA.

Als je verplicht bent een IBA te plaatsen op je privédomein, dan staat dit in de bouwvergunning. Daarnaast pakken FARYS en de gemeente de individuele zuivering ook planmatig aan. Dan kan je gecontacteerd worden om een IBA te plaatsen zonder dat je een bouwvergunning hebt aangevraagd.

  Wanneer vraag je een IBA aan bij FARYS?

  Hoe vraag je een IBA aan bij FARYS?

  Wat doe je zelf?

Onderhoud IBA

Wij controleren en onderhouden de IBA regelmatig. Je kan altijd contact opnemen met ons als er problemen zijn.

Meer over storingen en defecten bij IBA’s

Facturatie

De kosten voor het onderhoud van de collectieve IBA worden verrekend in de gemeentelijke bijdrage of vergoeding die je betaalt via je waterfactuur:

  Je gebruikt enkel drinkwater

  Je gebruikt water uit een eigen waterwinning

Keuring

Een keuring van je privéwaterafvoer is verplicht om te voldoen aan de Europese kwaliteitsnormen. In de praktijk betekent dit dat we nagaan of je privéwaterafvoer volledig gescheiden is.

Meer over keuring privéwaterafvoer

Volgt de keuring op de installatie van een collectieve IBA bij een bestaande woning, dan wordt de eerste keuring gratis uitgevoerd door FARYS.

Blijkt tijdens de keuring dat de veiligheid of de goede werking van de IBA in het gedrang komt, dan kan de IBA buiten dienst gesteld worden.

Niet gevonden wat je zocht?

Contacteer ons