Tariefstructuur
De factuur vertrekt vanuit een integrale waterprijs: als gebruiker betaal je niet enkel voor de levering van het drinkwater, maar ook voor de afvoer en zuivering van het afvalwater.
Bekijk hier het filmpje.
Onderdelen van de tariefstructuur
- Het vastrecht bestaat uit 3 delen: drinkwater, gemeentelijke en bovengemeentelijke bijdrage. Dit is je bijdrage voor de administratieve verwerking van je gegevens en voor het beheer en onderhoud van het leidingennet en de saneringsinfrastructuur.
- Per gedomicilieerde krijg je een korting op het vastrecht. Deze korting kan nooit groter zijn dan het vastrecht zelf.
- De prijs per m³ wordt in 2 schijven gefactureerd: basistarief en comforttarief. Hoeveel water je aan het basistarief betaalt, is afhankelijk van je gezinsgrootte en de aanwezigheid van wooneenheden. Via de prijs per m³ betaal je zowel de drinkwaterprijs als de gemeentelijke en bovengemeentelijke bijdrage.
- Sociale klanten krijgen 80 % korting op het globale factuurbedrag.
Hoe gebeurt de berekening van je factuur concreet?
Bij gezinnen en andere klanten met huishoudelijk tarief
- Vastrecht
- Drinkwater: je betaalt 50 euro (excl. 6% btw) per wooneenheid en krijgt een korting van 10 euro per gedomicilieerde.
- Sanering
- Gemeentelijke bijdrage: je betaalt 30 euro per wooneenheid en krijgt een korting van 6 euro per gedomicilieerde.
- Bovengemeentelijke bijdrage: je betaalt 20 euro per wooneenheid en krijgt een korting van 4 euro per gedomicilieerde.
- Belangrijk: de korting op het vastrecht kan nooit groter zijn dan het vastrecht zelf.
- Prijs per m³
Bij het bepalen van hoeveel water elke klant krijgt aan het basistarief, houden we rekening met het aantal gedomicilieerden en de aanwezigheid van wooneenheden.
Je krijgt 30 m³ per wooneenheid en 30 m³ per gedomicilieerde aan het basistarief. Al wat meer verbruikt wordt, betaal je aan het comforttarief.- Voorbeeld 1: een alleenstaande
Een alleenstaande krijgt 60 m³ aan het basistarief: 1 x 30 m³ voor 1 wooneenheid en 1 x 30 m³ voor 1 gedomicilieerde. Het verbruik hoger dan 60 m³ wordt aangerekend aan het comforttarief. - Voorbeeld 2: een gezin met 4 gedomicilieerden
Een gezin met 4 gedomicilieerden krijgt 150 m³ aan het basistarief: 1 x 30 m³ voor 1 wooneenheid en 4 x 30 m³ voor 4 gedomicilieerden. Het verbruik hoger dan 150 m³ wordt aangerekend aan het comforttarief.
- Voorbeeld 1: een alleenstaande
- Bij verenigingen van mede-eigenaars (VME) en collectieve watermeters met huishoudelijk verbruik wordt hetzelfde principe toegepast:
- Voorbeeld 1: een collectieve watermeter met 6 wooneenheden en 18 gedomicilieerden betaalt 720 m³ aan het basistarief: 6 x 30 m³ voor de 6 wooneenheden en 18 x 30 m³ voor 18 gedomicilieerden. Het verbruik hoger dan 720 m³ wordt aangerekend aan het comforttarief.
- Voorbeeld 2: een collectieve watermeter met 16 wooneenheden en 2 gedomicilieerden betaalt 540 m³ aan het basistarief: 16 x 30 m³ voor 16 wooneenheden en 2 x 30 m³ voor 2 gedomicilieerden. Het verbruik hoger dan 540 m³ wordt aangerekend aan het comforttarief.
- De berekening van het sociaal tarief gebeurt in 2 stappen: eerst worden het vastrecht en de prijs per m³ berekend. Nadien wordt 80% korting gegeven op het globale factuurbedrag.
Bij klanten met niet-huishoudelijk tarief
- Vastrecht
- Drinkwater: je betaalt 50 euro (excl. 6% btw) per wooneenheid of per watermeter, met een korting van 10 euro per gedomicilieerde.
- Sanering:
- Niet-heffingsplichtigen:
- Gemeentelijke bijdrage: je betaalt 30 euro per wooneenheid of per watermeter, met een korting van 6 euro per gedomicilieerde.
- Bovengemeentelijke bijdrage: je betaalt 20 euro per wooneenheid of per watermeter, met een korting van 4 euro per gedomicilieerde.
- Heffingsplichtigen: de gemeentelijke en bovengemeentelijke bijdrage zit al vervat in de heffing op waterverontreiniging.
- Niet-heffingsplichtigen:
- Belangrijk: de korting op het vastrecht kan nooit groter zijn dan het vastrecht zelf.
- Prijs per m³
Niet-huishoudelijke klanten volgen een andere tariefstructuur: zij betalen tot 500 m³ het vlak tarief. Wie meer dan 500 m³ water verbruikt, is een grootverbruiker en bekomt via de VMM een individueel tarief voor sanering.
Meer over grootverbruikers
Veelgestelde vragen
- Wat zijn de uitgangspunten van de uniforme tariefstructuur in Vlaanderen?
- Wat is de integrale waterprijs?
- Wat is het vastrecht?
- Waarom betaal ik 3 keer vastrecht?
- Vanaf wanneer betaal ik vastrecht?
- Wat is het basistarief en comforttarief? Hoe wordt dit berekend?
- Wie is een huishoudelijke klant?
- Hoeveel zal mijn verbruiksfactuur bedragen?
- Wie is een niet-huishoudelijke klant?
- Welk tarief is het voordeligst in mijn situatie: huishoudelijk of niet-huishoudelijk?
- Hoe wordt het aantal gedomicilieerden toegekend?
- Wordt er bij een collectieve watermeter ook rekening gehouden met het aantal wooneenheden en gedomicilieerden?
- Er is geen wooneenheid. Betaal ik dan geen vastrecht?
- Mijn pand staat leeg. Krijg ik dan korting op het vastrecht?
- Er is niemand gedomicilieerd. Krijg ik dan korting op het vastrecht?
- Krijg ik korting met sociaal tarief?